Saturday, March 31, 2012

Sapunul natural si beneficiile sale

         Cu toţii ştim că pielea este un organ viu, cel mai mare din organismul nostru, suprafaţa desfășurată a pielii unei persoane adulte fiind de 1,5 – 1,8 m².

         Aproximativ 40% dintre substanțele care vin în contact cu pielea sunt absorbite de către aceasta. Prin urmare, pe parcursul întregii noastre vieţi, pielea poate absorbi cantităţi uriașe de substanţe nocive.

         Din fericire pentru noi oamenii, dar şi pentru mediul înconjurător, am  început să ne „luminăm”, să punem mâna pe carte (informaţie), să conștientizăm faptul că trebuie să acordăm importanţă nu doar modului în care ne hrănim, dar şi produselor destinate igienei corporale pentru a rămâne sănătoşi.

         Dat fiind faptul că săpunul solid, lichid, duș-gelul, şamponul sunt produsele folosite cel mai des (să ne gândim de câte ori ne spălăm sau mai bine zis ar trebui să ne spălăm pe mâini!) pielea intrând in contact cu acestea de atâtea ori pe zi, ar fi bine să tratăm şi acest aspect cum se cuvine.
 

De ce săpun natural?

           Pentru că acesta conţine doar ingrediente naturale, 100% organice, proprii pielii şi organismului uman, cum sunt: uleiurile vegetale de calitate, uleiuri esenţiale, glicerină vegetală naturală şi nenumărate adaosuri specifice fiecărui tip de săpun creat pentru un anumit tip de piele (argilă, fulgi ovăz, lapte şi pulpă de soia, cafea, suc şi pulpă de sfeclă roşie, pulbere brad etc.), care nu numai că nu distrug pielea, dar chiar o îngrijesc şi o tratează cu delicateţe. Săpunul natural nu conţine coloranţi de sinteză, conservanţi de provenienţă chimică, parfumuri obţinute pe cale artificială, ingrediente ce pot declanşa alergii dermatologice şi alte afecţiuni ale pielii.



           La polul opus, se află săpunul comercial, produs industrial, care se găsește pe toate drumurile, de la hypermarketurile unde „îmbătrâneşte”, aşteptând să fie cumpărat, până la cel făcut pe vapor.
Din păcate, și unele dintre săpunurile pe care le găsești în farmacii drept săpunuri naturale, la preturi mult umflate şi care nu reflectă deloc noţiunea de „natural”, ascund pericole despre care cei mai mulți consumatori habar n-au, de cele mai multe ori ele nici măcar nu sunt săpunuri. Sunt detergenți (obținuți din subproduse petroliere) prezentate ca săpunuri. Săpunul adevărat este obținut în urma procesului de saponificare.

            Săpunurile comerciale conţin o serie de chimicale care pun în pericol sănătatea consumatorului, dar, ceea ce mi se pare şi mai grav, este faptul că, cei care comercializează unele produse de calitate dubioasă, vând iluzii, profitând de lipsa de informare a unor oameni şi uneori de snobismul altora. Menţionez că pe cea de a doua categorie nu o compătimesc absolut de loc doar constat că încă mai există.

            Revenind la săpunul nostru natural, ne este uşor să îl recomandăm cu atâta căldură, iar dacă vom cunoaşte unele din proprietăţile uleiurilor vegetale, vom înţelege de unde convingerea cu care vorbim despre ele.
 
           Uleiul de măsline - Uleiul de măsline este un foarte bun hidratant, ajută la regenerarea țesuturilor şi reducerea inflamaţiilor, este mătăsos, potrivit pentru toate tipurile de ten. Atrage umezeala și o păstrează, creând la suprafața pielii un film permeabil care permite pielii sa respire, sa transpire și în același timp îi menține hidratarea.  


           Uleiul de palmier este obținut din pulpa fructului de palmier, conține numeroși acizi grași, vitamine (mai ales vitamina A și E), antioxidanți și alți fitonutrienți, curăţă bine şi este alternativa vegetală la utilizarea grăsimii animale (untură şi seu) în săpun.

           Uleiul de ricin este recunoscut pentru frumusețea pe care o imprimă pielii, iar proprietăţile sale terapeutice sunt cunoscute încă din antichitate. Chiar regina Egiptului Antic, Cleopatra, îl folosea ca demachiant. Este un excelent antiinflamator , cicatrizant, antimicrobian, împiedică căderea părului și, implicit, are forța și capacitatea de a-l regenera.

           Uleiul de cocos este unul dintre cele mai folosite uleiuri în cosmetica naturistă şi în îngrijirea naturală datorită numeroaselor sale proprietăţi si a conţinutului ridicat de grăsimi saturate, a proprietăţilor antioxidante, antibacteriene şi antifungice, penetrează foarte uşor pielea, conţine cantităţi însemnate de vitamina E, reduce şi calmează inflamaţiile şi iritaţiile asociate cu acneea, hidratează şi previne descuamarea pielii şi este un excelent relaxant.



Textul si produsul din imagine apartin ViaSilvae.
In curand mai multe produse.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...